Join the Håndlavet newsletter. Be the very first to know about our limited arrivals, receive special offers and more.
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Image Alt

Over Katrien

Katrien Pandelaers – keramiste

Ik ben licentiaat vertaler Frans en Spaans van opleiding en heb ook een master na master behaald in de Internationale Politiek en Diplomatie. Als jongere wilde ik de wereld rondreizen en koos daarom deze twee wereldtalen. De wereldpolitiek heeft me ook altijd heel erg geboeid. Ik lees nog regelmatig geschiedkundige, filosofische of meer politiek gerichte boeken en artikels.

Maar om echt tot rust te komen, zit ik toch het liefst met mijn handen (en gedachten) in de klei!

Als kind volgde ik samen met een vriendin keramiekworkshops bij Marleen Vansteenvoort. We vonden dit zo leuk dat mijn ouders ons tuinhuis als atelier voor ons inrichtten. Hier zaten we samen uren te kletsen en te kleien, zij maakte vooral dingen aan de draaischijf en ik bouwde ook toen al voornamelijk beelden, vazen, kommen met de hand op. We stookten vaak raku en pit-fire. Wat een onbezonnen tijd hadden we toen!

Later volgde ik keramiekworkshops in De Cirkel in Brasschaat en na mijn studies, ben ik les gaan volgen aan de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Hier leerde ik nog beter observeren en ontdekte ik de sponsachtige vormen. Ik experimenteerde er ook veel met texturen.

Toen mijn dochtertje 2 jaar oud was, ben ik opnieuw naar de academie gegaan, maar deze keer in Hoogstraten. Daar leerde ik draaien en werd er heel sterk gefocust op het ontwerpen van zowel kunstobjecten als gebruiksgoed. We kregen tekenles, maakten mallen in gips en leerden glazuren maken.

De combinatie van administratief medewerkster, mama van jonge kinderen en avondschool volgen was niet evident. Ik stopte dan ook met de lessen en begon mijn eigen atelier in te richten. Thuis probeerde ik heel wat dingen uit, maakte dingen die ik al lang eens wou maken en werkte verder aan mijn geliefde thema’s: sponsdieren en texturen.

Nu ben ik keramiste van beroep. Terwijl mijn kinderen op school zijn, werk ik in mijn atelier aan mijn eigen projecten.

Mijn atelier werd al gauw te klein. We hebben het atelier ondertussen uitgebreid zodat ik er op een comfortabele manier 6 à 8 cursisten kan ontvangen. In de zomer gaan workshops soms door in de tuin.

Inspiratie – werk

Ik ben geïntrigeerd door organische vormen en kleuren en vind mijn inspiratie dan ook in de natuur. De texturen van bomen en planten, vormen van stenen en takken, holtes in bomen en rotsen en ook de schaduwen vind ik knap. Ik zoek de grens op van het materiaal en laat vervormingen ontstaan. Het uitdagende is om deze vervormingen juist bij te sturen en zo mijn sponsachtige objecten te creëren.

Vaak heb ik op voorhand wel een specifiek idee uitgewerkt maar om de vormen niet te statig te maken, gebruik ik soms technieken die ervoor zorgen dat de beperkingen van het materiaal mee het resultaat van mijn abstract werk bepalen. Dit samenspel geeft me een heerlijk vrij gevoel.

Naast abstract werk maak ik ook kommen en schalen. Maar ik vind het vooral fijn om keramische manden te maken met hele dunne kleirolletjes. Ik varieer met patronen en zo is elke mand uniek.

Af en toe sta ik met mijn gebruiksgoed op lokale marktjes. Ook verkoop ik regelmatig via mijn webshop of mijn winkel-galerijtje aan thuis. Daar staat het meeste werk mooi uitgestald.

Ik probeer om de twee jaar een tentoonstelling te organiseren en zo geef ik mezelf een doel en een deadline voor mijn kunstzinnig werk.

 

TENTOONSTELLINGEN:

  • Maart 2018 – Expo Off Track – Oude Pastorij in Essen: duo-tentoonstelling Katrien Pandelaers en Camille Van de Velde
  • Oktober 2018 – atelier Luc de bakker in Deurne: duo-tentoonstelling
  • Augustus 2019 – Expo Resonantie – BMW garage in Kalmthout: groepstentoonstelling van plaatselijke kunstenaars
  • Juli en augustus 2020 – Zomer KIK – groepstentoonstelling in Kalmthout
  • December 2020 – Decemberwinkel – pop-up conceptstore en expo
  • Juni 2021 – Expo Off Track – Conscience20 in Antwerpen: duo-tentoonstelling met Camille Van de Velde
  • Mei 2022 – OKAR – OpenKunstAtelierRoute in Kalmthout
  • December 2022 – Expo Pop-Up Store – Arboretum Kalmthout
  • April 2023 – Kappa expo Odysseus – EXPOG Kapellen

Atelier en workshops

Als mijn kinderen op school zijn, heb ik tijd om me uit te leven in mijn atelier. Mijn werkruimte staat in onze tuin. Ik geef er ook wokshops aan groepjes van 5 à 8 personen.

Regelmatig klei ik ook met mijn kinderen en hun vriendjes. Ze genieten er net als ik van om voorwerpen te maken die we dan uiteraard ook gebruiken aan tafel! Onze tafel is altijd heel kleurrijk gedekt dankzij die vele kommetjes, schaaltjes, bordjes en bekers die ik met onze kinderen maak.

Tijdens de ouder-kind workshops kan ik er enorm van genieten om dit soort gezellige en creatieve momenten te delen met andere (groot)ouders en hun kinderen.

Ik heb jarenlang basisworkshops gegeven in Tatteljee in Essen maar werk sinds begin 2020 als lesgeefster bij Atelier-K! van Katja Van Breedam. Daar geef ik les aan groepen met cursisten van verschillende niveaus. Het is een grote meerwaarde om te kunnen samenwerken met andere keramisten!

Mijn werk als keramiste in een paar woorden:

 

Kunstzinnig werk: organische objecten – vazen – schalen

Workshops thuis:  mini workshops op aanvraag – korte basisworkshops – themaworkshops – kinderworkshops – ouder-kind workshops –

Lesgeefster bij Atelier-K!

 

Inschrijven voor workshops kan via katrien@objectk.be of via het contactformulier.

Lees hier de meeste recente nieuwsbrief.