Join the Håndlavet newsletter. Be the very first to know about our limited arrivals, receive special offers and more.
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Image Alt

Over Katrien

Katrien Pandelaers – keramiste

Ik ben licentiaat vertaler Frans en Spaans van opleiding en heb ook een master na master behaald in de Internationale Politiek en Diplomatie. Als jongere wilde ik de wereld rondreizen en koos daarom deze twee wereldtalen. De wereldpolitiek heeft me ook altijd heel erg geboeid. Ik lees nog regelmatig geschiedkundige, filosofische of meer politiek gerichte boeken en artikels.

Maar om echt tot rust te komen, zit ik toch het liefst met mijn handen (en gedachten) in de klei!

Als kind volgde ik samen met een vriendin keramiekworkshops bij Marleen Vansteenvoort. We vonden dit zo leuk dat mijn ouders ons tuinhuis als atelier voor ons inrichtten. Hier zaten we samen uren te kletsen en te kleien, zij maakte vooral dingen aan de draaischijf en ik bouwde ook toen al voornamelijk beelden, vazen, kommen met de hand op. We stookten vaak raku en pit-fire. Wat een onbezonnen tijd hadden we toen!

Later volgde ik keramiekworkshops in De Cirkel in Brasschaat en na mijn studies, ben ik les gaan volgen aan de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Hier leerde ik nog beter observeren en ontdekte ik de sponsachtige vormen. Ik experimenteerde er ook veel met texturen.

Toen mijn dochtertje 2 jaar oud was, ben ik opnieuw naar de academie gegaan, maar deze keer in Hoogstraten. Daar leerde ik draaien en werd er heel sterk gefocust op het ontwerpen van zowel kunstobjecten als gebruiksgoed. We kregen tekenles, maakten mallen in gips en leerden glazuren maken.

De combinatie van administratief medewerkster, mama van jonge kinderen en avondschool volgen was niet evident. Ik stopte dan ook met de lessen en begon mijn eigen atelier in te richten. Thuis probeerde ik heel wat dingen uit, maakte dingen die ik al lang eens wou maken en werkte verder aan mijn geliefde thema’s: sponsdieren en texturen.

Nu ben ik keramiste van beroep. Terwijl mijn kinderen op school zijn, werk ik in mijn atelier aan mijn eigen projecten.

Mijn atelier wordt stilaan te klein. Als alles goed gaat, is de uitbreiding van mijn werkruimte tegen de zomer klaar!

Inspiratie – werk

Ik ben geïntrigeerd door organische vormen en kleuren en vind mijn inspiratie dan ook in de natuur. De texturen van bomen en planten, vormen van stenen en takken, holtes in bomen en rotsen en ook de schaduwen vind ik knap. Ik zoek de grens op van het materiaal en laat vervormingen ontstaan. Het uitdagende is om deze vervormingen juist bij te sturen en zo mijn sponsachtige objecten te creëren.

Vaak heb ik op voorhand wel een specifiek idee uitgewerkt maar om de vormen niet te statig te maken, gebruik ik soms technieken die ervoor zorgen dat de beperkingen van het materiaal mee het resultaat van mijn abstract werk bepalen. Dit samenspel geeft me een heerlijk vrij gevoel.

Naast abstract werk maak ik ook kommen en schalen. Maar ik vind het vooral fijn om keramische manden te maken met hele dunne kleirolletjes. Ik varieer met patronen en zo is elke mand uniek.

Af en toe sta ik met mijn gebruiksgoed op lokale marktjes. Ook verkoop ik regelmatig in mijn winkelkamertje thuis. Daar staat het meeste werk mooi uitgestald.

Ik probeer om de twee jaar een tentoonstelling te organiseren en zo geef ik mezelf een doel en een deadline voor mijn kunstzinnig werk.

Atelier en workshops

Als mijn kinderen op school zijn, heb ik tijd om me uit te leven in mijn atelier. Mijn werkruimte staat in onze tuin. Momenteel is het enkel geschikt voor mezelf maar we gaan het verbouwen zodat ik er vanaf juni ook wokshops kan geven voor groepjes van 4 à 5 personen.

Regelmatig klei ik ook met mijn kinderen en hun vriendjes. Ze genieten er net als ik van om voorwerpen te maken die we dan uiteraard ook gebruiken aan tafel! Onze tafel is altijd heel kleurrijk gedekt dankzij die vele kommetjes, schaaltjes, bordjes en bekers die ik met onze kinderen maak.

In de zomermaanden kan ik er enorm van genieten om dit soort gezellige en creatieve momenten te delen met andere (groot)ouders en hun kinderen. Aangezien kleien best een stoffige bedoening is, zitten we dan liefst allemaal samen in de tuin te kleien. Ik kijk al uit naar de zomer!

Ik heb jarenlang basisworkshops gegeven in Tatteljee in Essen maar werk sinds begin 2020 als lesgeefster bij Atelier-K! van Katja Van Breedam. Daar geef ik les aan groepen met cursisten van verschillende niveau’s. Het is een grote meerwaarde om te kunnen samenwerken met andere keramisten!

Mijn werk als keramiste in een paar woorden:

 

Kunstzinnig werk: organische objecten – vazen – schalen

Workshops thuis en op verplaatsing:  mini workshops op aanvraag – korte basisworkshops – themaworkshops – kinderworkshops – ouder-kind workshops –

Lesgeefster bij Atelier-K!

 

Inschrijven voor workshops kan via katrien@objectk.be of via het contactformulier.