Join the Håndlavet newsletter. Be the very first to know about our limited arrivals, receive special offers and more.
[contact-form-7 404 "Not Found"]
a

Keramiek voor kinderen en jongeren

Als kind volgde ik zelf ook workshops keramiek en ik heb zelfs nu nog een aantal dingen die ik toen gemaakt heb! Ik heb nog een fluitje, verschillende gedraaide potjes en nog een juwelenkastje. Ik hou die dingen bij omdat ze me herinneren aan heel gezellige momenten! Sinds die workshops in het atelier van Marleen Vansteenvoort, ben ik altijd blijven kleien.

Toen ik net was afgestudeerd, kreeg ik de kans om in Tatteljee in Essen workshops te geven aan kinderen. 20 zaterdagmiddagen per schooljaar. Ik heb dit met veel plezier verschillende jaren gedaan, tot het aanbod van het JeugdTatteljee aangepast werd en de keramieklessen werden geïntegreerd in de beeldende lessen.

Mijn kinderen zien me de laatste tijd vaak kleien, zien hoe ontspannen en gelukkig ik ervan word en vragen dan ook regelmatig of ze ook iets mogen maken van klei. Natuurlijk maken we daar af en toe tijd voor. Ook hun vrienden en vriendinnetjes komen graag kleien. Ik ben natuurlijk blij dat ik anderen enthousiast kan maken voor mijn hobby!

In 2019 heb ik voor het eerst deelgenomen aan het kunsteducatieproject van de gemeente Kalmthout. Kinderen van de meeste lagere scholen in Kalmthout volgen dan een creatieve workshop die is uitgewerkt door een aantal plaatselijke kunstenaars. De eerste keer, leerde ik de kinderen van het eerste en het tweede leerjaar hazen en slakken boetseren. Sommige kinderen in Kalmthout herkennen me als de ‘juf’ die slakken en hazen met ze heeft gemaakt!

Ik vind het super om te kleien met kinderen maar heb in de loop van de jaren wel gemerkt dat kinderen pas vanaf 8 jaar ongeveer genoeg kracht in hun handen hebben om echt zelfstandig te boetseren. Ze begrijpen de verschillende technieken gemakkelijker en zijn motorisch al veel sterker. Daarom heb ik beslist om workshops te geven aan kinderen vanaf 8 jaar. Ik organiseer workshops voor kinderen van 8 tot 10 jaar en voor jongeren van 10 tot 14 jaar. Jongere kinderen mogen samen met hun ouders komen kleien tijdens een van de ouder-kindworkshops.

Tijdens mijn workshops laat ik verschillende basistechnieken aan bod komen:

  • We maken een duimpotje en maken hier een vrolijk kommetje of kopje van.
  • We rollen een lap klei uit, bewerken de lap klei met boetseerhoutjes, rollen er een blad in of een kanten stofje en maken er een bord van of een vaas, een pot om houten lepels in te zetten, …
  • We kiezen een drukmal en leggen er stukjes klei om zo een grotere kom (ontbijtkom, slakom, …) van te maken. We strijken de huid glad of brengen er juist textuur op aan.
  • We boetseren een stuk klei in een bepaalde vorm, hollen die uit en maken er een doosje van, een spaarpot of een beeldje.
  • We schilderen de werkjes met onderglazuren en dompelen ze dan onder in een grote emmer met transparante glazuur.

Er bestaan uiteraard nog veel andere technieken en we maken natuurlijk ook niet elke keer dezelfde dingen maar ik probeer wel elke workshop op te bouwen rond een aantal basistechnieken. De cursisten kunnen zo al eens proeven van verschillende technieken en wie weet geef ik ze dan de ‘keramiek-microbe’ door en komen ze later nog eens terug om nog andere dingen uit te proberen.

Schrijf je in voor volgende workshops: